VVC Brasschaat
Intern Reglement

             INTERN REGLEMENT VOOR VAN VVC BRASSCHAAT 

 

 

Inhoud 

 

 

  1. ALGEMEEN
  2. GEDRAGS- EN LEEFREGELS TIJDENS TRAININGEN
  3. GEDRAGS- EN LEEFREGELS TIJDENS WEDSTRIJDEN
  4. ANDERE GEDRAGS- EN LEEFREGELS VOOR SPEELSTERS

   5. AFSPRAKEN IN VERBAND MET DE SCHOOL / HET WERK

   6. LIDMAATSCHAPSBIJDRAGE

   7. AANSPRAKELIJKHEID

   8. SPECIFIEKE GEDRAGSREGELS VOOR OUDERS 

   9. VVC BRASSCHAAT (ZIJ)RICHTLIJNEN

 10. DE 10 GEBODEN VAN DE FAIRPLAY VAN DE VOETBALBOND

 

 


    1. ALGEMEEN

    1.1. Om alle meisjes en dames te laten trainen en spelen zijn een goede organisatie en degelijke afspraken noodzakelijk. 

    1.2. Elke speelster en de ouders (of verantwoordelijken) van deze speelster worden geacht bij het lidmaatschap kennis te hebben genomen van dit intern reglement. 

    1.3. Bij miskenning van het reglement kunnen disciplinaire maatregelen getroffen worden tegen de speelster die de overtreding begaat. Deze maatregelen kunnen variëren van schorsing voor een bepaalde periode van de speelster, tot volledige schrapping of zelfs weigering tot toegang aan de club. 

    1.4. De operationele verantwoordelijke van de club verbindt zich ertoe dit intern reglement voor iedereen toegankelijk te maken, o.a. via publicatie op de website. 

    1.5. De operationele verantwoordelijke van de club behoudt het recht om het intern reglement op elk moment te wijzigen; elke wijziging zal aan de speelsters en/of hun ouders worden gemeld o.a. via publicatie op de website. 

     

       2. GEDRAGS- EN LEEFREGELS TIJDENS TRAININGEN

    2.1. De gedrags- en leefregels worden strikt opgevolgd door de speelsters, tenzij uitdrukkelijk anders gevraagd door de trainer. De trainers kunnen daarenboven nog extra regels toevoegen per ploeg. 

    2.2. Elke afwezigheid van een training dient vooraf aan de trainer gemeld te worden. 

    2.3. Elke speelster dient een kwartier vóór het begin van de training aanwezig te zijn in de kleedkamer. Bij aankomst begeeft de speelster zich onmiddellijk naar zijn kleedkamer. Zij loopt niet vrij rond in de trainingsaccommodatie. 

    2.4. Elke kwetsuur dient vooraf gemeld te worden aan de trainer. 

    2.5. De speelsters begeven zich niet zonder uitdrukkelijke toestemming van de trainer op de terreinen, in de bergruimtes en/of in een andere ruimte dan de aan de ploeg toegewezen kleedkamer.  

    2.6. De speelsters brengen geen onnodige waardevolle voorwerpen (GSM, horloge, sieraden, ...) of grote hoeveelheden geld mee naar de kleedkamer. De club is niet verantwoordelijk voor diefstal en/of beschadiging van persoonlijke zaken. 

    2.7. De speelsters bewaren de orde in de kleedkamer. Er wordt niets vernield in de kleedkamers en men laat geen afval achter, elders dan in de vuilnisbak. Zowel voor als na de training bevindt men zich niet langer in de kleedkamer dan noodzakelijk is.  

    2.8. De kledij moet aangepast zijn aan de weersomstandigheden. Vanaf 1 oktober tot 31 maart wordt er verplicht getraind in lange broek en trainingsvest. Wanneer de buitentemperatuur 15°C overschrijdt, kan de trainer anders beslissen. 

    2.9. Scheenbeschermers zijn steeds verplicht te dragen op training, met uitzondering van looptrainingen. 

    2.10. De speelsters begeven zich gezamenlijk en gegroepeerd onder begeleiding van de trainer van en naar het trainingsveld, tenzij de trainer dit anders beslist. 

    2.11. Geen enkele speelster betreedt een trainingsveld waarop een andere ploeg actief is. De trainers zorgen ervoor dat hun training op het afgesproken tijdstip wordt beëindigd, zodanig dat de volgende groep ook tijdig aan hun training kan beginnen. De speelsters zorgen, samen met hun trainer, dat het terrein waarop werd getraind ordelijk wordt achtergelaten: alle verplaatsbare doelen worden terug geplaatst op de daartoe voorziene ruimte (tenzij de trainer van de volgende groep die op hetzelfde terrein zal trainen, uitdrukkelijk verzoekt om de doelen te laten staan). 

    Restafval op en rond het veld dient te worden verwijderd (zoals bijvoorbeeld lege drankflesjes) en meegenomen bij het verlaten van de terreinen en gedeponeerd in de daartoe bestemde vuilnisbakken. 

    2.12. Pestgedrag en/of fysiek geweld worden niet getolereerd. Racisme en/of enige andere vorm van discriminatie are not done! 

    2.13. Het gebruik van obscene, beledigende taal is ten strengste verboden, zowel door speelsters als door ouders en wordt niet getolereerd.  

    2.14. Het gebruik van een GSM in de kleedkamers is verboden. 

    2.15. De speelsters beoefenen hun sport op een gezonde manier, met respect voor het lichaam van de tegenstander. Ongecontroleerd geweld of overdreven agressie tijdens de training worden gestraft met onmiddellijke en onherroepelijke verwijdering van de training. 

    2.16. De voertaal in de club is Nederlands. 

    2.17. De trainer kan altijd beslissen om individuele trainingsopdrachten op te leggen dewelke thuis dienen geoefend te worden (competentie). Het verwaarlozen van deze opdrachten kan de evaluatie negatief beïnvloeden of kan de selectie voor volgende competentietrainingen in het gedrang brengen. 

    2.18. Vooraleer na een training of wedstrijd terug te keren naar de kleedkamer, worden de schoenen (en eventueel de ballen) buiten schoongemaakt. Het is absoluut verboden om voetbalschoenen af te spoelen onder de douche of de kraan. Het opzettelijk bevuilen van de kleedkamers zal gesanctioneerd worden. 

    2.19. Elke speelster wordt verwacht om te douchen na de training of wedstrijd (de allerkleinsten worden hier aangepast begeleid).Tijdens het douchen draagt elke speelster bij voorkeur badslippers. 

    2.20. Elke speelster draagt uitermate zorg voor zijn uitrusting en kledij. 

    2.21. Het dragen van sierraden door de speelsters wordt niet toegelaten binnen clubverband om kwetsuren te vermijden. Zij dienen voorafgaand aan de training verwijderd te worden. 

    2.22  Vanwege het feit dat ook jullie graag in een nette kleedkamer zich kunnen omkleden wordt er verwacht dat ook jullie deze kleedkamer netjes achterlaten.  Er zal een beurtrol worden opgesteld door de coach om erop toe te zien of er niets waardevol achtergelaten wordt en/of om de vloer van de kleedkamer even proper te maken (borstel-aftrekker).  

     

       3. GEDRAGS- EN LEEFREGELS TIJDENS WEDSTRIJDEN

    3.1. De bovenstaande gedrags- en leefregels tijdens trainingen gelden ook voor wedstrijden. 

    3.2. Bij thuiswedstrijden dienen de speelsters op het afgesproken uur voor aanvang van de wedstrijd in de kleedkamer aanwezig te zijn. Ongewettigd te laat komen op een wedstrijd betekent automatisch dat je bankzitter wordt tijdens de wedstrijd of zelfs niet op het wedstrijdblad verschijnt. Bij uitwedstrijden komt men stipt op het afgesproken tijdstip samen. 

    3.3. Veelvuldig te laat komen betekent definitieve verwijdering als speelster. 

    3.4. Elke speelster biedt zich voor de wedstrijd aan in propere VVC Brasschaat kledij. 

    3.5. De speelsters tonen volledige inzet, motivatie en concentratie tijdens wedstrijden, opwarming en wedstrijdbesprekingen. 

    3.6. De speelsters zijn het visitekaartje en het uithangbord van onze club. Zij brengen de naam van de club niet in diskrediet door onbehoorlijk of onsportief gedrag op het terrein of daarbuiten. In geval van ernstige tekortkomingen op gebied van fairplay, sportiviteit en algemeen gedrag kan de operationele verantwoordelijke van de club op advies van de trainer, al dan niet in samenspraak met coördinator en sportieve verantwoordelijke, een sanctie uitspreken. 

    3.7. Na de wedstrijd wordt, onder leiding van de afgevaardigde, op een ordelijke manier de gebruikte kledij weer ingezameld. De speelsters houden zich aan de organisatie die de afgevaardigde hier oplegt. 

    3.8. Als de speelster klaar is, wacht hij in de kleedkamer tot andere speelsters van zijn groep klaar zijn. In groep verlaten de speelsters de kleedkamer en komen nog een halfuurtje samen in de kantine.  

    3.9. Tijdens de wedstrijden mag enkel de voorziene outfit (aangeboden pakket) gedragen worden (met uitzondering van testspeelsters). 

    3.10. Het dragen van sierraden door de speelsters wordt niet toegelaten binnen clubverband om kwetsuren te vermijden. Zij dienen voorafgaand aan de wedstrijd verwijderd te worden. 


       4. ANDERE GEDRAGS- EN LEEFREGELS VOOR SPEELSTERS

    4.1. De nachtrust van de speelsters is van het allergrootste belang om de intensiteit van de inspanningen te kunnen verwerken. Daarenboven moeten zij zich fris kunnen aanbieden op trainingen en wedstrijden om een hoog technisch niveau te kunnen bereiken.  

    4.2. Voor testwedstrijden of -trainingen bij een andere club is een schriftelijke toestemming van VVC Brasschaat vereist omwille van de eerlijkheid ten opzichte van onze club én omwille van de verzekering voor de speelster. 

    4.3. VVC Brasschaat aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor daden van speelsters die schade toebrengen aan accommodaties en/of aan de geparkeerde voertuigen op de parkings van voetbalstadions. 

    4.4. Het ontvreemden of stelen van bezittingen die toebehoren aan VVC Brasschaat (trainings- en speelsters uitrusting inbegrepen), medespeelsters en medewerkers kan bestraft worden door de operationele verantwoordelijke van de club met onmiddellijke verwijdering van de speelster. 

    4.a. Voeding – Alcohol & Tabak – Drugs 

    4.5. Gezonde en evenwichtige voeding maakt onmiskenbaar deel uit van de opleiding van elke jeugdspeelster binnen de jeugdopleiding. Alle aanbevelingen tot een gezondere voeding vindt u op onze VVC Brasschaat website en wij stellen het als club ten zeerste op prijs dat alle ouders/speelsters mee toekijken op de navolging hiervan bij hun kinderen/collegaspeelsters. 

    4.6. Het gebruik van alcohol en tabak wordt ten stelligste ontraden binnen maar ook buiten de club. 

    4.7. Speelsters kunnen op willekeurig tijdstip gevraagd worden om hun medewerking te verlenen aan gezondheidsonderzoeken en drugstesten. 

    4.8. Speelsters die betrapt worden op het gebruik, bezit of dealen van drugs worden onmiddellijk en onherroepelijk uit VVC Brasschaat verwijderd bij beslissing van de operationele verantwoordelijke van de club. Een beroep tegen deze beslissing is niet mogelijk.  

    4.9. Het gebruik van drugs wordt ten strengste verboden. 

    4.b. Andere Sporten 

    4.10. Het intensief beoefenen van andere sporten naast het voetbal kan gevolgen hebben voor de voetbalprestaties, maar ook o.a. voor de schoolprestaties van iedere jeugdspeelster, en verhoogt het risico op blessures. Indien de trainer, de competentietrainer, de doelmannentrainer, de coördinator of sportieve verantwoordelijke vaststelt dat de combinatie voetbal-andere sport moeilijk te rijmen valt in de praktijk, zal hierover een gesprek worden aangegaan met alle betrokkenen. 


       5. AFSPRAKEN IN VERBAND MET DE SCHOOL / HET WERK

    5.1. Succes op school en voetbal gaan hand in hand. Studies komen op de eerste plaats en studieplanning is essentieel. Een evenwicht tussen sport, school en gezin is daarom aangewezen. Evenwel dient de speelster vooraf een duidelijke planning op te maken waarbij het mogelijk kan zijn dat ze een training moet overslaan wegens teveel schoolwerk.  Dit dient altijd tijdig verwittigd te worden aan de trainer en/of coördinator. 
    5.2. Werk en voetballen is niet altijd een evidentie.  Sommige beroepen vereisen je beschikbaarheid in shiften, op wedstrijddagen etc.  Graag altijd TIJDIG verwittigen aan de trainer en/of coördinator in verband met planning.  Er loopt zowiezo een parallel kracht  -en conditioneel programma gekoppeld aan de lopende trainingsload van die week. Je haalt op eigen initiatief deze training in met behulp van het parallel programma.  Laad je activiteiten op in de voor jouw bestemde Strava-groep van VVC.  Zo loop je geen achterstand op.

     

       6. LIDMAATSCHAPSBIJDRAGE

    6.1. Per seizoen worden door de operationele verantwoordelijke van de club de lidmaatschapsbijdragen voor VVC Brasschaat vastgelegd. Deze som dekt o.a. de bijdrage per speelster bij de KBVB, de verzekering, opleiding, inschrijving bij VVC Brasschaat en een kledijpakket.  

    6.2. Indien men, om welke reden ook, de club op eigen initiatief verlaat of verwijderd wordt uit de club, wordt het lidgeld niet terugbetaald.  


       7. AANSPRAKELIJKHEID

    7.1. De club aanvaardt geen aansprakelijkheid (burgerrechtelijk en/of strafrechtelijk) voor de daden van kinderen en/of ouders. 


       8. SPECIFIEKE GEDRAGSREGELS VOOR OUDERS

    8.1. Aangezien de speelsters verschillende malen per week op de club zijn, is het belangrijk te komen tot een goede uitwisseling van informatie. Het is daarom aan te raden dat de ouders van minderjarige speelsters de technische staf op de hoogte brengen van eventuele familiale omstandigheden, problemen op school, medische dossiers en dergelijke. De behandeling ervan gebeurt uiteraard in vertrouwen. 

    8.2. Familie, vrienden en kennissen van onze speelsters zijn van harte welkom op onze club. Veel toeschouwers zorgen immers voor een sfeervolle omkadering bij het voetbal. De ouders en sympathisanten van elke VVC Brasschaat speelster worden met aandrang gevraagd om op een positieve manier (juist taalgebruik, beheersen van emoties, geen kritiek op de scheidsrechter, geen confrontaties met ouders van tegenpartij...) voor alle jeugdspeelsters van VVC Brasschaat te supporteren. Het betreden van de neutrale zone is verboden en wordt steeds gesanctioneerd. 

    8.3. Leg niet te veel druk op de schouders van uw dochter. Steun hen in een mindere periode en relativeer hun goede prestaties en die van de ploeg. Opleiden staat los van prestaties.  

    8.4. Een persoonlijk gesprek met de trainer of coördinator kan via e-mail worden aangevraagd en ingepland, doch pas ten vroegste 24 uur na afloop van de wedstrijd of training. In eerste instantie vindt een gesprek plaats met de trainer; indien nodig zal de technische staf beslissen of een opvolggesprek met de coördinator noodzakelijk is. 

    8.5. Mondelinge of fysieke uitlatingen onder de vorm van scheldpartijen en/of onrespectvol gedrag van (een) ouder(s) naar de technische staf (trainer, afgevaardigde, coördinator, sportieve verantwoordelijke), speelsters, andere ouders of scheidsrechters toe, worden niet getolereerd. 

    8.6. Discussies over de ploegopstelling of speelgelegenheid worden nooit beantwoord door onze technische staf, noch voor, noch tijdens, noch na de wedstrijd. Enkel de technische staf is gemachtigd om speelgelegenheid van een speelster te bepalen of aan te passen tijdens het wedstrijdverloop.  

    8.7. Van ouders wordt verwacht dat ze de speelsters motiveren en positief aanmoedigen. Mondelinge tactische richtlijnen of tactische gebaren van de ouders worden niet getolereerd. Enkel de technische staf is gemachtigd om tactische richtlijnen of tactische gebaren mee te geven aan de speelsters tijdens het wedstrijdverloop. 

    8.8. Indien één van bovenstaande regels met de voeten wordt getreden, hangt niet alleen de ouder(s) die de regel overtrad(en) maar in eerste instantie zijn/haar/ dochter een sanctie boven het hoofd, gaande van tijdelijke schorsing van trainingen en wedstrijden tot een eventuele definitieve uitsluiting van de jeugdopleiding. Eventuele boetes die aan de club worden opgelegd ingevolge de houding van de toeschouwers kunnen door de club steeds worden doorgerekend. 

    8.9. Het inrichten van etentjes, feestjes, vieringen e.a. gebeurt altijd na contact met de technische staf. 

    Hier moet voldoende rekening gehouden worden met de financiële mogelijkheden van alle ouders om zodoende geen speelsters uit te sluiten. Eventuele boetes die aan de club worden opgelegd ingevolge de houding van de toeschouwers kunnen door de club steeds worden doorgerekend. 

    8.10. In geval van ernstige onenigheid of onaangepast gedrag van de ouders, wordt steeds de operationele verantwoordelijke van de club ingeschakeld om een beslissing te nemen. 


    9.0 VVC BRASSCHAAT (ZIJ) RICHTLIJNEN

    Er zijn vaak een heleboel andere sportevenement waar uw dochter kan aan deelnemen zoals recreatief gaan voetballen, zaalvoetballen, fietsen ed.  Als club ondersteunen wij enerzijds het feit dat uw dochter zoveel als mogelijk aan sport doet en willen wij zulke activiteiten niet verbieden. Anderzijds rekenen wij erop dat uw dochter zoveel als mogelijk traint bij ons op de club en hierbij ook de nodige rust in acht neemt.  Bij deelname aan andere sportevenementen worden wij hier graag vooraf van op de hoogte gesteld qua welke evenementen, de sportieve belasting per week en de broodnodige rustmomenten in diezelfde week.  

    Het spreekt voor zich dat oververmoeide speelsters niet 100% wedstrijdfit geraken/blijven.  Bij overbelasting zijn we genoodzaakt de speelster even op non-actief te plaatsen voor trainingen en wedstrijden. 
     
    Iedere speelster die deelneemt aan trainingen en wedstrijden van dames IP wordt verwacht bij afwezigheden van trainingen/wedstrijden een paraleltraining uit te voeren en deze trainingsdata te delen in de specifieke VVC- strava groep. Zodoende zij haar conditie alsnog mede op peil kan houden.  Uitzonderingen zijn uiteraard ziekte en blessures. 
     
     

     

     

    10. DE 10 GEBODEN VAN DE FAIRPLAY VAN DE VOETBALBOND

    Iedereen wordt gevraagd om de 10 geboden van de Fairplay van de voetbalbond na te leven (zie ook Panathlon -Verklaring op onze website): 


    1. Speel sportief
    2. Speel altijd om te winnen, maar wees waardig in het verlies
    3. Volg de regels van het spel
    4. Respecteer je tegenstanders, je ploegmaats, de scheidsrechters, de officials, de trainers, de afgevaardigden, de vrijwilligers en de supporters
    5. Eer de mensen die de goede naam van het voetbal verdedigen
    6. Promoot het voetbal
    7. Verwerp corruptie, doping, drugs, racisme, geweld en alle andere gevaren die de populariteit van onze sport kunnen schaden
    8. Help anderen om aan de negatieve verleidingen van gebod 7 te weerstaan
    9. Stel de mensen die onze sport in diskrediet brengen aan de kaak
    10. Verbeter de wereld dankzij het voetbal